Registracija domena

Prvi korak u stvaranju Vašeg virtualnog identiteta je odabir domene.
Domena je internet adresa, sredstvo identifikacije, koja se pronalazi pomoću pretraživača (IE, Firefox,Opera, Mozila i dr.) te na taj način korisnika usmjerava upravo na Vaše stranice, bez obzira u kojem dijelu svijeta se nalazi server na kojem su one smještene.
 
Domene mogu biti globalne ili nacionalne, a to se može prepoznati po zadnjem dijelu domene (ekstenziji).  Za razliku od globalnih domena čije upravljanje može biti temeljeno na nekom globalnom načelu (na primjer tržišnom), nacionalne domene su temeljni element nacionalnog bogatstva i suvereniteta svake države, temelj njezine prepoznatljivosti u virtualnom svijetu te utoliko upravljanje i uporaba tih domena, podrazumijevaju visok stupanj odgovornosti i poštivanje različitih interesa svih zainteresiranih strana.
Od globalnih domena najrasprostranjenije su .com , .net , .biz , .org , . info , i za njihovu registraciju potrebna su samo dva uvjeta:

 • da je domena slobodna
 • da registrant uplati iznos godišnje a u nekim slučajevima i dvogodišnje registracije.

Registraciju ovih domena neophodno je obnavljati neposredno prije isteka.

Uvjete za stjecanje nacionalnih domena ( .hr , .si , .ba i sl.) postavljaju organizacije koje su zadužene za upravljanje nacionalnim domenskim prostorom.

U Republici Hrvatskoj je to CARNet DNS služba.

Usluga registracije domena i smještaja stranica dostupna je samo klijentima kojima pružamo uslugu izrade stranice.

 

Web dizajn

Izrazi web-dizajn ili izrada internet stranica podrazumjevaju niz potrebnih radnji te upotrebu različitih alata i tehnologija u stvaranju finalnog proizvoda - Vašeg web prostora. Stoga smo svoj rad, u skladu sa pravilima struke, organizirali prema slijedećim fazama:

 

Istraživanje i odabir strategije

 

Odabir prijedloga rješenja vrši se nakon temeljitog istraživanjai analize
Na početku procesa trošimo puno vremena na upoznavanje s Vašom djelatnošću, proizvodima i/ili uslugama koje nudite, konkurencijom, ciljnom skupinom, područjem koje ciljate i svim drugim relevantnim podacima kako bi Vam mogli predložiti učinkovita rješenja.
Ne pouzdajemo se u sretne pretpostavke već u podatke koje pomno istražujemo i analiziramo.
Istraživanje i analitika

Projektiranje

 

Projekt stranice
Projektiranje je vrlo važna, ako ne i najvažnija faza pri izradi internet stranice i zato toj fazi pridajemo posebnu pozornost.
To je trenutak u kojem se postavljaju temelji na kojima će se graditi cijeli sustav, stoga je važno predvidjeti sve buduće eventualne potrebe te postaviti temelj koji će naknadno omogućiti nadogradnju. Projektiranje obuhvaća slijedeće elemente:

 • analiza potreba
 • definiranje ciljeva
 • definiranje sadržaja
 • odabir tehnologije
 • izrada navigacije
 • izrada projektnog prijedloga stranice

 

Vizualizacija

 

Vizualizacija  je faza u kojoj se definira vizualni identitet stranice. Ovu fazu odrađujemo oblikujući inicijalne želje naručitelja u skladu sa profesionalnim standardima. Vizualizacija obuhvaća slijedeće elemente:

 • izrada ili prilagodba logotipa tvrtke
 • definiranje boja
 • izrada grafičkog sučelja
Vizualizacija

 

Navigacija

 

Navigacija
Uz kvalitetno projektiranje ključni faktor pri izradi funkcionalne web stranice je jednostavna i kvalitetna navigacija. O njoj ovisi hoće li se posjetitelji i korisnici po stranici kretati lagodno birajući sadržaje, ili će se izgubiti u bespućima sadržaja bez mogućnosti da ponovo nađu podstranicu koju su već jednom prošli.

Poštivanje načela uvažavanja potreba posjetitelja ne može na Vašu stranicu privući nove posjetitelje. No nepoštivanje toga načela mnoge će posjetitelje zauvijek otjerati s nje.

Izrada navigacije podrazumjeva:

 • organizaciju sadržaja
 • razradu navigacije prema načelu uvažavanja potreba posjetitelja

 

Postavljanje stranice na server

 

Postavljanje stranice na server bi se moglo nazvati i početkom završne faze a to podrazumjeva:

 • instalaciju sustava
 • organizacija i stavljanje sadržaja
 • prilagodba i stavljanje grafičkih erlemenata (slike, banneri)
 • izrada izbornika i povezivanje stranica prema razradi navigacije
Postavljanje stranice na server

 

Testiranje sustava


Testiranje sustava
je zadnja faza koja traje često i nakon završetka samog projekta.  Uvijek se ponovo vraćamo provjeriti je l' sve u redu na stranicama koje smo izradili.