10 iritantnih pojava koje tjeraju posjetitelje sa stranica

10 iritantnih pojava koje tjeraju posjetitelje sa stranica

Na internetu postoji obilje stranica i blogova na kojima možete naći savjete o postupcima i radnjama pomoću kojih se mogu privući posjetitelji na stranicu.
No, ako Vaša stranica sadržava elemente koji dokazano iritiraju posjetitelje, postoji mogućnost da se ta prva posjeta istovremeno pretvori u zadnju.
Ako želite izbjeći takav scenarij, nemojte dopustiti da Vaše stranice sadržavaju neke od ovih iritantnih elemenata.

Ulazne stranice (slika ili Flash intro - ulazna animacija)

Većina posjetitelja na internet stranice dolazi pronaći informaciju koju traži i pri tome nemaju baš previše strpljenja za "umjetnički ekshibicionizam" autora ili vlasnika stranice. U trenutku kada kliknu na link s adresom, korisnici traženu informaciju očekuju na stranici koja se prva otvori nakon klika na link. U najboljem slučaju može ih zadovoljiti i jasan i nedvosmislen putokaz prema toj informaciji no sve ostalo što bi zahtijevalo bilo kakvo pretraživanje Vaše stranice ili gubljenje vremena dok se "izvrti" nekakva animacija završit će njihovim odlaskom.
Ulazna animacija na korisnike djeluje jednako kao kada bi im u realnom svijetu "zalupili vrata ispred nosa" te ih prisilili da čekaju dok se mi se smilujemo i otvorimo im vrata. U realnom svijetu posjetitelj bi možda i sačekao dok "pokazivač učitavanja dosegne 100 %", ili bi pozvonio ponovo zbunjen našim ponašanjem, jer je samim dolaskom do naša vrata uložio previše energije da bi mu se isplatilo olako odustati. No na internetu će jednostavno kliknuti na "back" link u pretraživaču i potražiti informaciju na nekoj drugoj adresi gdje mu nitko neće "zalupiti vrata ispred nosa".

Zvukovna / glazbena podloga

Glazbena podloga ili video s uključenim zvukom (reklama), koja se sama pokreće dolaskom na neku stranicu izravno ugrožava pravo posjetitelja na mogućnost izbora. U većini slučajeva takva pojava iritira posjetitelje jer je nisu očekivali, nisu je odabrali, te se može smatrati da im nije niti potrebna. Pored negativnih pojava poput sporijeg učitavanja, nepotrebnog trošenja resursa uključujući i prijenos podataka, glazbena podloga osobito može biti iritantna ako posjetitelj na uređaju već sluša nekakav audio zapise (glazbu i sl). Učitavanjem stranice s glazbenom podlogom doći će do kakofonije što će u većini slučajeva rezultirati odlaskom s takve stranice prije bilo kakvog pregleda sadržaja.

Pop-up prozori

Isto kao i glazbena podloga, pop-up prozori tj. prozori koji se pokreću dolaskom na stranicu spadaju u sam vrh iritantnih pojava na stranicama. Oni posjetitelja prisiljavaju na poduzimanje radnje koju nije očekivao i to pod uvjetom da je gumb za zatvaranje prozora dovoljno vidljiv. Bez obzira kakve se informacije nalaze u prozoru, prosječni korisnik interneta ih doživljava kao smetnju jer od njih ne vidi sadržaj stranice zbog kojeg je došao i nastojat će ih što prije zatvoriti.

Skrivena navigacija

Jedini suvisli smisao skrivene navigacije koji čovjeku može pasti na pamet je potreba web dizajnera da internet javnosti pokaže koliko je ovladao pojedinim alatima. Pri tome naravno smisao i ciljevi same web stranice padaju u drugi plan. Posjetitelji na stranicama ne žele rješavati zagonetke, osim ako nisu ciljano odabrali upravo stranicu sa zagonetkama. Također ne žele istraživati da li se i gdje na stranici nalazi sadržaj zbog kojeg su došli. Ako izbornik nije jasno uočljiv najlakše im je kliknuti na "back" link za koji pouzdano znaju kuda će ih dovesti i u tražilici odabrati drugu stranicu od mnogih koje im se nude.

Otvaranje internog linka u novom prozoru /tab-u

Ovo je još jedan od načina kojim uskraćujemo posjetitelju pravo na mogućnost izbora jer mu se, nakon što prošeta po našim stranicama može dogoditi da ima tko zna koliko otvorenih prozora /tabova, koje će naknadno morati zatvarati. Nadalje, otvaranje linka u novom prozoru onemogućava upotrebu "back" tipke te tako izravno utječemo na navike posjetitelja, prisiljavajući ga na ponašanje koje mu možda nije svojstveno.

Onemogućavanje tipke back

Drugi, iznimno iritantan način kojim se može onemogućiti upotreba tipke "back" je preusmjeravanje na istu stranicu s koje posjetitelj pokušava otići. Dogodi se da želimo napustiti neku stranicu vraćajući se na poziciju na kojoj smo bili prije dolaska. No koliko god klikali po "back" gumbu, uvijek se vraćamo na stranicu koju želimo napustiti. Jedini način kojim se takva stranica može napustiti je zatvaranje prozora preglednika. Većina korisnika takvu stranicu napušta - zauvijek.

Onemogućavanje 'desnog klika'

U svakom pregledniku "desni klik" ili pritisak na desnu tipku miša nudi određene mogućnosti, koje su na nekim stranicama onemogućene da bi se ograničilo "skidanje" nekog sadržaja. Čak i laicima je jasno da se tako sadržaj na webu ne može sačuvati, jer postoji mnogo načina i pomoćnih programa pomoću kojih će netko tko to želi, preuzeti sa stranice što god mu treba. Ostalim posjetiteljima takvo ograničenje će biti dovoljan razlog da zauvijek napuste stranicu koja im onemogućava osnovne postavke njihova pretraživača.

Nedovršene stranice

Česta pojava na našem internet podneblju su nedovršene internet stranice. Na naslovnici se ponosno kočopere linkovi, jer je postavljena kompletna navigacija koja najavljuje obilje sadržaja, a jedini rezultat klikanja na takve linkove je ništa ili u najboljem slučaju prazna stranica na kojoj piše "coming soon", "stranica je u izradi" ili neki drugi "maštoviti" tekst. Ponekad se dogodi da takve nedovršene stranice mjesecima stoje na netu. Posjetitelje ne zanima iz kojeg razloga na stranici nema sadržaja niti tko je za to odgovoran. Ono što će zaključiti o toj stranici je netočna informacija na naslovnici koja nije potkrijepljena sadržajem, što ozbiljno stvara sumnju u razinu odgovornosti i profesionalnost vlasnika stranice.

Čitljivost teksta

Sitna slova koja se ne mogu povećati, odabir nečitkih fontova, nedovoljan kontrast između slova i pozadine, predugački tekstovi koji nisu tekstualno oblikovani te ostali elementi koji umanjuju čitljivost teksta pouzdan su znak da će tekst na našoj stranici u većini slučajeva ostati nepročitan. Internet je medij čija je temeljna odrednica - sloboda izbora. Stoga se ne bi trebali zavaravati kako posjetitelje silno zanima što im mi to želimo reći na 5 kartica grafički neoblikovanog teksta. Oni na naše stranice dolaze pronaći informaciju koja im je potrebna te do nje žele doći u što kraćem roku bez suvišnog naprezanja ili bilo kakvog sputavanja.

Kontakt informacije

Značajan broj korisnika interneta uključujući i mene osobno ne vjeruje informacijama prezentiranim na stranici čiji je vlasnik: "webmaster", "info@nešto.com" i sl. Poput ostalih oblika promidžbe i prezentacija na internetu mora ispuniti osnovne uvjete neophodne za stvaranje povjerenja posjetitelja u informacije koje stranica sadržava. Jedan od najvažnijih su točni podaci o vlasniku stranice koji se mogu provjeriti i bez interneta, primjerice točan naziv tvrtke (ili ime i prezime fizičke osobe), adresa, broj telefona i t.d. Anonimne stranice iza kojih stoji nekakav "webmaster" su samo anonimne stranice bez obzira kakav sadržaj nude. Posjetitelji će na takvim stranicama besplatno uzeti informaciju koja im je potrebna, no za bilo kakav ozbiljniji oblik suradnje, u većini slučajeva će odabrati ponuđača s kojim mogu stupiti u kontakt i bez interneta.