Skip to content
Želite li doista otjerati posjetitelje sa stranice?
ImageVećina poznavateja internet tehnologija spremna nam je u svakom trenutku ponuditi mnogobrojne savjete kako se na internet stranicu mogu privući posjetitelji.
Mi smo ovdje složili 10 učinkovitih savjeta kako se posjetitelji mogu otjerati.
Ukoliko to ipak ne želite, jednostavno "okrenite priču" i ne dopustite da Vaše stranice sadržavaju iritantne elemente.
 
ImageUlazne stranice (slika ili Flash intro - ulazna animacija)
    Većina posjetitelja na internet stranice dolazi naći informaciju koju traži. U trenutku kada kliknu na link sa adresom , očekuju da će već na naslovnici       naći informaciju ili barem jasan putokaz prema njoj. Ulazna animacija na njih djeluje jednako kao kada bi im u realnom svijetu "zalupili vrata ispred nosa" te ih prisilili da gledaju kako protiče vrijeme dok im ne otvorimo vrata.
U realnom svijetu posjetitelj bi možda i sačekao dok pokazivač učitavanja dosegne 100 %, ili bi odgledao neku drugu besmislenu animaciju, jer je samim dolaskom pred naša vrata uložio previše energije da bi mu se isplatilo odustati.
No na internetu će jednostavno kliknuti na "back" tipku u pretraživaču i potražiti informaciju na obilju drugih adresa gdje mu nitko neće "zalupiti vrata ispred nosa".
 
ImageZvukovna i glazbena podloga
    Glazbena podloga koja se sama pokreće dolaskom na neku stranicu izravno ugrožava pravo posjetitelja na mogućnost izbora. U većini slučajeva iritira posjetitelje jer je nisu očekivali, nisu je odabrali, te se može smatrati da im nije niti potrebna.  Pored negativnih pojava poput sporijeg učitavanja, nepotrebnog trošenja prijenosa podataka, glazbena podloga osobito može biti iritantna ukoliko posjetitelj na računalu već sluša glazbu po svom izboru. Učitavanjem stranice sa glazbenom podlogom doći će do mješanja zvukova što će u većini slučajeva rezultirati odlaskom sa takve stranice prije bilo kakvog uvida u sadržaj.  
 
ImageImagePop-up prozori
    Isto kao i glazbena podloga, pop-up prozori tj. prozori koji se pokreću dolaskom na stranicu spadaju u sam vrh sredstava za iritiranje posjetitelja. Oni od posjetitelja zahtjevaju minimalno jednu radnju koja nije očekivana i to pod uvjetom da je gumb za zatvaranje prozora dovoljno vidljiv. Bez obzira kakve se informacije nalaze u prozoru, prosječni korisnik interneta ih doživljava kao smetnju jer od njih ne vidi sadržaj stranice i nastojat će ih što prije zatvoriti.
 
ImageSkrivena navigacija
    Jedini suvisli smisao skrivene navigacije koji čovjeku može pasti na pamet je potreba web dizajnera da internet javnosti pokaže koliko je ovladao pojedinim alatima. Pri tome naravno smisao i ciljevi same web stranice padaju u drugi plan. Posjetitelji na stranicama ne žele rješavati zagonetke, osim ako nisu ciljano odabrali upravo stranicu sa zagonetkama. Također ne žele istraživati da li se i gdje na stranici nalazi sadržaj zbog kojeg su došli.  Najlakše im je kliknuti na "back", tipku za koju pouzdano znaju kuda će ih dovesti i u tražilici odabrati drugu stranicu od mnogih koje im se nude.
 
ImageOtvaranje linka u novom prozoru
    Ovo je još jedan od načina kojim uskraćujemo posjetitelju pravo na mogućnost izbora jer mu se, nakon što prošeta po našim stranicama može dogoditi da ima tko zna koliko otvorenih prozora koje naknadno mora zatvarati. Nadalje, otvaranje linka u novom prozoru onemogućava upotrebu "back" tipke te na taj način izravno utječemo na navike posjetitelja, prisiljavajući da na ponašanje koje mu možda nije svojstveno.
 
ImageOnemogućavanje tipke back
    Drugi, iznimno iritantan način kojim se može onemogućiti upotreba tipke "back" je preusmjeravanje na istu stranicu. Dogodi se da želimo napustiti neku stranicu vraćajući se na poziciju na kojoj smo bili prije dolaska. No koliko god klikali po "back" gumbu, uvijek se vraćamo na stranicu koju želimo napustiti. Jedini način kojim se takva stranica može napustiti je zatvaranje prozora preglednika. Većina korisnika takvu stranicu napušta -zauvijek.
ImageImageOnemogućavanje "desnog klika"
    U svakom pregledniku "desni klik" ili pritisak na desnu tipku miša nudi određene mogućnosti, koje su na nekim stranicama onemogućene da bi se ograničilo "skidanje" nekog sadržaja. Čak i laicima je jasno da se na taj način sadržaj na webu ne može sačuvati, jer postoji mnogo načina, i programčića, uz pomoć kojih će netko kome je do toga stalo, "skinuti" što god mu treba. No većini posjetitelja to ograničenje će biti dovoljan razlog da napuste stranicu koja se usudi mijenjati osnovne postavke njihova pretraživača.
 
ImageNedovršene stranice
    Česta pojava na našem internet podneblju su nedovršene internet stranice. Na naslovnici se ponosno kočopere linkovi, jer je postavljena kompletna navigacija, nudi se obilje sadržaja, a jedini rezultat klikanja na takve linkove je ništa ili u najboljem slučaju prazna stranica na kojoj piše "coming soon", "stranica je u izradi" ili neki drugi "maštoviti" tekst. Ponekad se dogodi da takve nedovršene stranice mjesecima stoje na netu.  Posjetitelje ne zanima iz kojeg razloga na stranici nema sadržaja niti tko je za to odgovoran.  Ono što će zaključiti prilikom posjete takvoj stranici je da se na njoj nalazi samo netočna informacija na naslovnici koja nije potkrijepljena sadržajem, što ozbiljno dovodi u pitanje odgovornost i profesionalnost vlasnika stranice.
 
ImageČitljivost teksta
    Sitna slova koja se ne mogu povećati, nedovoljan kontrast između slova i pozadine, predugački tekstovi koji nisu oblikovani te ostali elementi koji umanjuju čitljivost teksta pouzdan su znak da će tekst na anašoj stranici u većini slučajeva ostati nepročitan. Internet je medij  čija je temeljna odrednica - sloboda izbora. Stoga se nebi trebali zavaravati kako posjetitelje silno zanima što im mi to želimo reći na 5 kartica teksta. Oni na naše stranice dolaze pronaći informaciju koja im je potrebna te do nje žele doći u što kraćem roku bez suvišnog naprezanja ili bilo kakvog sputavanja.
 
Image Kontakt informacije
    Kao i većina korisnika interneta osobno ne vjerujem informacijama prezentiranim na stranici čiji je vlasnik: "webmaster", "info@nešto.com" i sl. Poput ostalih oblika promidžbe i internet prezentacija  mora ispuniti osnovne uvjete neophodne za stvaranje povjerenja posjetitelja u informacije koje stranica sadržava. Jedan od najvažnijih su točni podaci o vlasniku stranice koji se mogu provjeriti i bez interneta, primjerice točan naziv tvrtke (ili ime i prezime fizičke osobe), adresa, broj telefona i t.d. Anonimne stranice iza kojih stoji nekakav "webmaster" su samo anonimne stranice bez obzira kakav sadržaj nude. Posjetitelji će na takvim stranicama besplatno uzeti informaciju koja im je potrebna, no za bilo kakav ozbiljniji oblik suradnje će, u većini slučajeva, odabrati ponuđača s kojim mogu stupiti u kontakt i bez interneta.
 
NOD32

Reference

Baza stomatologa
Što je to što na internet stranicama pouzdano iritira posjetitelje?
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License
 VirtueMart: Your free e-commerce solution.
 osCommerce, Open Source Online Shop E-Commerce Solutions
 phpBB • Creating Communities Worldwide
Simple Machines Forum
 XMB: eXtreme Message Board